alginaat verband

Wondgenezing versnellen met welke pleisters?

Wanneer je een wond hebt opgelopen, wil je die zo snel mogelijk genezen hebben. Niemand wil natuurlijk langdurig rondlopen met pleisters en verbanden. Er zijn tegenwoordig gelukkig een aantal dingen die je kunt doen waarvan we weten dat die de genezing van wonden versnellen. Zorg bijvoorbeeld voor de optimale omgeving bij de wond. Zo maakt alginaat verband onder andere een vochtige omgeving voor de beste genezing, en absorbeert het bacteriën en andere viezigheid. Maar denk ook aan het tijdig vervangen van de pleister die je gebruikt. Als je die te lang laat zitten kunnen bacteriën ook makkelijker binnendringen!

alginaat verband

Verbanden en pleisters

Bepaalde pleisters en verbanden hebben extra stofjes erin verwerkt zitten die genezing kunnen versnellen. Hydrocolloïd verband heeft bijvoorbeeld stofjes die vocht en bacteriën absorberen. Bij het opnemen van die bacteriën en vocht wordt een gel gevormd, die sluit de wond ook af van zuurstof en de rest van de buitenwereld. Zo komt er niks slechts in de buurt van de open wond! 

Bij droge wonden is het risico op uitdroging wellicht wat groter. Door gebruik te maken van een hydrogel op de wond, en daar overheen een verband of pleister aan te brengen, behoudt je de ideale omgeving voor het genezen van dit soort wonden. Een uitgedroogde huid werkt immers ook niet ideaal voor genezing van wonden.