De voordelen van gebruik van vuurhout

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van meubels of misschien zelfs je eigen tuinhuisje, is het van belang dat je goed onderzoek doet naar het type hout dat beschikbaar is voor jouw wensen. Er is een breed aanbod in hout. Wanneer je hier als hobbyist geen kennis over hebt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Heb je al enig onderzoek naar de mogelijkheden gedaan, dan heb je vurenhout waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen. Het is een populaire houtsoort. In dit artikel ga ik een aantal voordelen van het gebruik van vurenhout bespreken.

Fijnspar

Om de structuur en dichtheid van vurenhout beter te begrijpen, kan het handig zijn als je weet van welke boomsoort het hout vandaan komt. Vurenhout is een naaldhoutsoort en het is afkomstig van fijnspar. Grote kans dat je de fijnspar kent, want ze worden namelijk als kerstbomen gebruikt!

Bewerkbaar

Vurenhout is perfect om te bewerken. Het is relatief makkelijk te verven, te beitsen, te impregneren en af te lakken. Dit zorgt voor een grotere duurzaamheid, omdat het zonder deze bewerkingen slecht tegen vocht kan.

Gebruik

Vurenhout wordt vooral gebruikt voor diverse bouw-en renovatiewerkzaamheden. Denk hierbij aan binnenkozijnen, stijl-en regelwerk, kapconstructies en nog veel meer. Toch wordt het zeker ook gebruikt voor vaardigen van meubels, zoals boekenkasten. 

Let op

In vurenhout kunnen nog wel eens knoesten zitten, deze kunnen er bij uitdroging van het hout eruit vallen. Wil je dit soort hout kopen, dan is het dus aan te raden om bij aanschaf op te letten of er niet al te veel knoesten in het stuk hout zitten. Nog gunstiger is om het online te bestellen, de kans op beschadigingen die in doe-het-zelf zaken vaak voorkomen is kleiner.