Putdeksel

Wat is een Putdeksel en hoe werken ze?

Putdeksel zijn constructies die worden gebruikt om toegang te krijgen tot ondergrondse nutsvoorzieningen. Ze zijn ook te vinden op straat, op trottoirs en op parkeerplaatsen. Mangaten zijn meestal rond of vierkant van vorm en hebben een deksel erop dat een mangatdeksel wordt genoemd. Het putdeksel is ontworpen om de mensen die erover kunnen lopen te beschermen tegen eventuele gevaren onder de grond.

Putdeksel

De functie van een mangat is om toegang te bieden voor ondergrondse voorzieningen zoals water, riolering, gas en elektrische kabels. Het kan ook worden gebruikt als toegangspunt voor andere ondergrondse voorzieningen zoals metro’s of regenafvoeren. Om deze reden is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden, zodat ze niet gevaarlijk zijn voor iemand die er langs loopt of erover rijdt.

De vele verschillende soorten mangaten

Mangaten worden gebruikt om toegang te krijgen tot de ondergrondse leidingen en kabels. Ze zijn er in twee soorten – rond en vierkant. Een rond Putdeksel worden meestal gevonden in Noord-Amerika, waar ze in 1842 werden uitgevonden door George Waring. Vierkante mangaten komen vaker voor in Europa. , waar ze in 1795 werden uitgevonden door William Jessop.

Hoe kan je identificeren welk type je hebt?

De vorm van het deksel kan je een indicatie geven om welk type het gaat. De meest voorkomende soorten zijn een rond, plat deksel en een koepelvormig deksel.

Een rond, plat deksel is meestal gemaakt van gietijzer of staal en heeft een ring rond de buitenrand om stabiliteit te bieden. Een koepeldeksel is gemaakt van gietijzer of staal en heeft een verhoogd midden dat de opening in het mangat afdekt, daarom is het wijs om de juiste te kiezen.