Voorraadmanagement zorgt voor meer cashflow

Bij de meeste bedrijven wordt niet of nauwelijks gedaan aan voorraadmanagement. De meeste bedrijven hebben wel een systeem voor voorraadbeheer, maar dat zorgt er alleen voor dat je producten snel kunt terugvinden, zodat je ze snel op transport kunt zetten of aan de klant kunt meegeven. Een link met de inkoop is er niet. Het inkoopproces wordt gedaan op basis van een periodieke inventarisatie en op gevoel. Dat leidt uiteindelijk tot magazijnen zie overvol liggen met producten die niet of weinig worden verkocht. Het gevolg is een grote hoeveelheid ‘slapend kapitaal’. Voorraadmanagent kan in deze situatie verbetering brengen.

Hoe werkt voorraadmanagement?

Voorraadmanagement wil zeggen dat er een zodanige voorraad is dat de magazijnen voldoende gevuld zijn met producten om het verkoopproces ongestoord doorgang te laten vinden. Tegelijk wordt geprobeerd om grote hoeveelheden producten te vermijden. Ofwel, er wordt gezocht naar een optimale balans tussen de hoeveelheid verkochte en ingekochte producten. Voorraadmanagement gebruikt de data uit de verkoop om te bepalen hoeveel er moet worden ingekocht. Dat betreft niet alleen de verkoop van de afgelopen dagen en weken, maar van jaren. Op die manier kunnen ook pieken in de verkoop, bijvoorbeeld van specifieke producten voer Kerst, goed worden opgevangen.

Met voorraadmanagement wordt geld uit het magazijn gehaald

Als er niet meer wordt ingekocht dan er wordt verkocht als gevolg van voorraadmanagement heb je je doel bereikt. In de magazijnen ligt dan een optimale voorraad aan producten. Overschotten zijn er niet meer, en het geld dat in die overschotten zat kun je nu gebruiken voor de bedrijfsvoering. Met voorraadmanagement krijg je dus een betere cashflow. Er is nog een ander belangrijk voordeel, want deze manier van werken zorgt ook voor rust in de organisatie. Er is precies bekend wat er op voorraad ligt, wat er in bestelling is en waarom producten in bestelling zijn.