Is Bitcoin Anoniem?

In tegenstelling tot traditionele betaalmethodes hoef je jezelf niet te identificeren om bitcoins te kunnen verzenden, ontvangen of om een wallet aan te maken. Dit betekent niet dat je compleet anoniem bent.

Overheden beschikken over verschillende manieren om gebruikers te volgen, bijvoorbeeld door exchanges rechtelijk te dwingen gebruikers te identificeren als je daar iets wilt kopen of verkopen. Het is dus is niet zo ideaal voor criminelen en witwassers als vaak wordt gedacht.

Het beste voorbeeld dat overheden dit kunnen achterhalen is het verhaal van “The Silk Roads”. Dit was een website waar criminelen o.a. drugs en wapens verhandelde d.m.v. Bitcoin en Tor.

De FBI heeft de oprichter toch weten te vinden, ook al dacht hij compleet anoniem te zijn. Er zijn tegenwoordig altcoins die gericht zijn op anonimiteit. Succesvolle zijn o.a. Monero (XMR/MNR), ZCash (ZEC), Private Instant Verified Transaction (PIVX) en Verge (XVG). 

Bitcoins kopen bij Bitvavo

Mijn eigen ervaringen met Bitvavo zijn goed. Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en snel. Support reageert binnen niet al te lange tijd en ik ben nog niet tegen grote problemen aangelopen.

Momenteel is er wel in mijn ogen iets te veel bescherming tegen fraude: je kunt je tegoeden voor 72 na het kopen niet opnemen naar een externe wallet. Dit is wat mij betreft wat overkill. Daarna worden ze gewoon vrijgegeven, maar toch is het wel erg lang wachten.