De functie en sfeer toevoeging van een tussenvloer
Tussenvloeren zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden ook wel mezzanine, entresolvloer of insteekvloer genoemd. Ook tussenverdieping is een veel voorkomende naam. De tussenvloer is een soort zelfdragende constructie die tussen twee etagevloeren geplaatst wordt. Vaak wordt dit dan ook gedaan in een ruimte met een hoge bovenkant, zodat je op deze manier extra ruimte creëert. Je kan vaak namelijk onder de tussenvloer doorlopen of dingen plaatsen. Net als erop. Je vindt tussenvloeren tegenwoordig vaak terug in magazijnen. Dan worden er bijvoorbeeld magazijnstellingen op geplaatst. Zo heb je de mogelijkheid om zowel aan de bovenkant als de onderkant van de vloer kasten of stellingen neer te zetten en zo de ruimte efficiënter te gebruiken.
Waarom worden ze gebruikt?
Vaak bestrijkt de tussenvloer niet het volledige vloeroppervlak van een gebouw, maar een gedeelte om zo vervolgens als een soort balkon binnen de etage te fungeren. Deze wordt in zulke gevallen ook niet meegenomen in de etage nummering. In huizen die in de 17e eeuw gebouwd zijn wordt een entresol meestal gebouwd als een afgesloten vertrek met wanden en een deur. En ook nog benoemd met de namen insteek of hangkamer. Een tussenverdieping kan een deel zijn van het originele ontwerp van een huis of gebouw, maar wordt soms ook later als extra toegevoegd. Dit kan ook zijn omdat het gebouw een herbestemming krijgt. Zoals bijvoorbeeld watertorens tot woon en kantoorruimtes veranderen.
Waar kom je ze tegen?
Tussenvloeren werden vooral gebruikt voor opslag en dienstverlenend personeel. In sportstadions en theaters of andere entertainment gebouwen zie je vaak dat tussenvloeren iets toevoegen om gasten een extra ervaring te geven als een vip mogelijkheid. En soms ook om gasten te plaatsen die vanwege fysieke of mentale beperkingen moeilijk in de zaal aan de vloer kunnen geraken vanwege alle trappen.Ook in de horeca zie je vaak tussenvloeren terug om extra bruikbare ruimte te geven aan het pand.