Brengt jouw kind zijn tijd het liefst gamend door? Dan ken je ook vast de geluiden die daarbij ‘vrijkomen’

Om online te kunnen gamen is tegenwoordig niet zo heel veel nodig. Veel kinderen spelen online met elkaar via de PS4, maar ook via de PC wordt er volop gegamed. Voor dat laatste heb je niet zomaar een huis-tuin-en-keuken computer nodig, die kunnen de wat zwaardere games vaak grafisch gezien niet aan. De echte die-hards steken veel geld in een goed PC, maar wees niet bang, ook met een budget gaming PC komt je kind een heel eind.

Wat doen ze eigenlijk?

Veel ouders hebben geen idee van wat hun kinderen nu eigenlijk precies doen als ze aan het gamen zijn. Ze horen wat geluiden uit de kamer komen, de ene keer wat positiever dan de andere, maar welk spel er gespeeld wordt, en met wie? Het is goed om je daar een klein beetje in te verdiepen. Nee, je hoeft er natuurlijk niet de hele tijd bij te staan, maar af en toe even kijken kan prima werken. Vraag eens oprecht geïnteresseerd aan je kind welk spel hij of zij aan het spelen is, en hoe het werkt. Als je interesse toont vinden de meeste kinderen het best leuk om hier even over te vertellen.

Ook is het goed om een beetje in de gaten te houden met wie je kind online aan het gamen is. Vaak zijn dit vrienden van school bijvoorbeeld, en gaat het er onschuldig aan toe. Tijdens het gamen wordt er flink wat gekletst en gelachen, het is voor veel kinderen een leuke manier om veel contact te hebben met hun vrienden. Maak er met je kind duidelijke afspraken over, ook over wie hij of zij toe mag voegen als vriend. Veel ouders hebben liever niet dat hun kind online gamet met een onbekende: zeg dit tegen je kind, en leg ook rustig uit waarom je deze beslissing genomen hebt.

Ben je alle geluiden van je gamende kind zo nu en dan een beetje zat? Dan is het ten eerste natuurlijk zaak om hem of haar daar op aan te spreken, en goede afspraken te maken over de hoeveelheid lawaai, geschreeuw en gejoel geaccepteerd zijn. Houdt je kind zich daar niet aan dan mag je daar best consequenties aan verbinden: het uitzetten van de Wifi is een prima manier om je kind oorzaak-gevolg te laten ervaren. Blijft het lawaaierig? Je kunt altijd je kinds (spel)computer in beslag nemen en in plaats daarvan een e-reader bestellen. Zo heeft je kind toch zijn onafscheidelijke schermpje, maar dan gevuld met boeken…