Alles wat je wil weten over testen op corona

Het nieuwe normaal: je wil naar je vrienden of familie, maar je wil wel zeker weten dat je geen corona hebt. Wat doe je dan? Je laat je op corona testen natuurlijk!

De meeste mensen hebben zich ondertussen al wel een paar keer laten testen. Eerst was het alleen maar mogelijk om je via de GGD te laten testen, maar er zijn steeds meer opties. Deze bedrijven garanderen bijvoorbeeld dat je een sneltest krijgt. Handig, want dan weet je sneller of je corona hebt en hoef je geen dag te wachten. Sneltesten zijn, ondanks de snelheid, erg betrouwbaar. Omdat je snel de uitslag hebt, hoef je de testafspraak niet ver van tevoren te plannen. Het grootste voordeel hieraan is dat je een minder grote kans hebt dat je het toch oploopt tussen je test en de afspraak. Daarnaast is de drempel om te gaan een stuk kleiner.

Sneltesten: de opties

Er zijn meerdere opties als je kiest voor een sneltest. Vaak kun je gewoon langskomen en krijg je ter plekke een test. De uitslag krijg je dan binnen een halfuur in je mailbox. Als je graag wil dat een heel bedrijf zich laat testen, dan kun je vaak ook meerdere sneltesten afnemen. Het bedrijf waar je deze bestelt stuurt dan ook een professionele zorgmedewerker naar jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Hartstikke handig, want dan hoeven al je werknemers niet één voor één naar de teststraat. Daarnaast is er nog een optie om de sneltest zelf af te nemen, ook wel een zelftest genoemd. Je krijgt dat een klein pakketje binnen waarin alles zit wat je nodig hebt, inclusief een gebruiksaanwijzing.

Een sneltest in de praktijk

Stel, je maakt een coronatest afspraak via mondkapjes.nl of via een andere winkel. Hoe gaat de procedure dan precies? Zodra je op de locatie aan bent gekomen, laat je eerst je identiteitskaart en je afspraakbevestiging zien. Als alles gecontroleerd is en alles klopt, word je naar een hokje geleid. Daar ga je op de stoel zitten en vraagt de aanwezige zorgprofessional je of je je neus wil snuiten. Anders dan andere testen, gaat de sneltest namelijk alleen door middel van een lange wattenstaaf in je neus. Nadat je je hoofd een beetje naar achteren kantelt, gebruikt de zorgmedewerker een lange wattenstaaf om een monster af te nemen. Dit doet geen pijn, maar kan wel traanogen veroorzaken.

De uitslag

Bij een sneltest krijg je de uitslag meestal al binnen een halfuur via een e-mail, daarin staat precies wat je moet doen. In de praktijk komt het op het volgende neer: als je uitslag negatief is, heb je geen corona en kun je dus gewoon door. Mocht je onverhoopt toch positief testen, dan wordt je uitslag doorgespeeld naar de GGD. Die neemt dan contact met je op. Een positieve uitslag betekent dat je in zelfquarantaine moet. Meestal is dit na een week of anderhalf alweer over en zijn er, vooral tijdens coronatijd, steeds meer dingen die je vanuit huis kunt doen!